tisdag 30 november 2010

Otack är världens...

God mångmamma hjälper Sheriffen med veckans skrivläxa!
God mångmamma som har koll på skillnaden mellan talat och skrivet språk, försöker övertyga sonen om förträffligheten i att lära sig när de, respektive dem ska användas!
God mångmamma blir gramse när sonen hävdar att det är töntigt!

Han kommer att få sova med mössa på sig - dumstrut!!!

7 kommentarer:

Anonym sa...

*skrattar och minns*... Numera behöver varken Sheriffen eller andra barn/ungdomar lära sig skillnaden. Det heter "dom"! Kom på i natt, just när jag avslutat en bok av de mest lästa författarna i landet, att han skrev/skriver "dom".
/Småländskan

Mångmamma sa...

Småländskan; En ordfascist som jag blir skvatt galen av alla uselt skrivna texter där det antingen används "dom" eller "dem", genomgående!
Men tyvärr har du helt rätt...suck!

Anonym sa...

Ja tyvärr har jag ju det... och jag ser att jag i min förra kommentar skrev "en bok av de mest lästa..." Det skulle naturligtvis stått "en bok av dom mest lästa".... Fan, vad svårt det är att skriva "dom" när det ska vara "de"...liksom jag tycker det är jättesvårt att skriva mej, dej, sej...
Inte lätt att lära gamla hundar sitta, inte heller gamla tanter, som korrekturläser allt och alla.
Under min tid som "personal" i skolan fick jag lära mig mycket. Bl.a. att det är inte alls viktigt att veta skillnaden på "dem" och "de", att talspråket, t.o.m. chattspråket accepteras i uppsatser och annat skrivet.
Jaja...det är vad det är, nya ord, nymodigheter kommer till, t.o.m. i SAOL, bara att acceptera. Men, trots allt, det är inte kul att se hur vårt språk utarmas.
/Småländskan

Cicki sa...

Det finns många vuxna som inte heller vet skillnaden. Jag fick lära dottern när hon gick på socialhögskolan, för det hade hon hunnit glömma hur det var. Läser ibland på bloggar där man kategoriskt gör fel. Retar mig till max men inser att det händer även i min blogg. Men då är det för att jag slarvat med genomläsningen innan jag trycker på "lägg upp"....:-)

Unknown sa...

Åh, äntligen någon mer än jag som retar sig på detta användande av dem i alla lägen. Dem hade en bil... Tackolov har jag tjatat om detta sen barnen var pyttisar och det verkar ha fastnat.

Ena dottern påpekade faktiskt själv detta att så många skriver fel och inte förstår skillnaden.

Blir det inte fasligt obekvämt att sova med dumstrut på sig, kanske kan räcka med en liten toppluva? ;)

Kram

Märta sa...

Hihi.. Det där är en riktigt het potatis! I mina språknördögon gnisslar det när de orden används fel. Eller det förfärliga användandet av enbart ett "d"! *sucka*

Mångmamma sa...

Tack! Ni vet om att ni är bäst, eller hur!?
Bakåtsträvare är jag emellanåt, utarmning av språket gör mig ilsk men nya ord och egensammansatta går bra!
Lite kluvet det där...
Småländskan; *fniss*
Cicki; Finns risk för att även solen har fläckar...:)
Cissa; Sheriffen vann poäng på att läsa högt för Bam-Bam så lillkillen somnade!!! Han slipper dumstruten!
Märta; Känns bra att vi språknördar håller ihop!