onsdag 14 april 2010

Mat och bak, igen!

Det här med att baka och laga mat alltså.

Jag smyger runt och kikar in hos än den ena än den andra som sätter degar, lägger ut eller länkar till recept, fotar och tar smarriga bilder.

Jag uppskattar verkligen inspirationen det ger men till att memorera eller skriva ner recepten, nej jag är för lat.

Men som "uppfinnarjocka" i köket trivs jag!
Min senaste upptäckt har varit att det går jättebra att baka kanelsnurror på samma sorts deg som frallor.
Och då har jag ändå ingen jäst för söta degar, inget smör utan olja i degen, inte alltid mjölk i , sällan enbart vetemjöl utan som vanligt i det mångmammska köket - hej vilt blandas det av vad som står till buds i kyl och skafferi!

Vatten/filmjölk/olja/salt och ett halvt paket vanlig jäst.
Rågsikt/havregryn/vetemjöl/socker (lite av socker och havre).
En gnutta kardemumma, kanske?

Kalljäs i kyl mellan åtta och 24 timmar, till dess jag har tid och ork att baka igen.
Eller brödet ser slut ut!!!

Rulla frallor av hälften, snurra kanelbullar av resten, grädda lagom länge i lagom temperatur.
Nästan larvigt enkelt!

Dessutom har jag upptäckt vilken fin färg frallor får om de också penslas med uppvispat ägg!
De ser nästan ut som släta bullar då, något de små-vilda-glada uppskattar.

Eftersom jag sätter en ny deg på jäsning omedelbart efter att den andra bakats ut, finns det alltid nybakt bröd hos oss.
Eller i alla fall nästan..

Fast imorgon får det duga med enbart frallor, huset är fullt inatt och alla ska skyfflas ut genom dörren i omgångar med start strax före sju.

Ny deg står i kylen och plåtarna i ugnen kallar...
Trevlig kväll!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Heja mamma! Du fixar det! Så ska ett hushåll skötas, med kärlek och improvisation. :-) God fortsättning!

Mångmamma sa...

Solveig; Välkommen hit, vad kul med en läsare från grannlandet!
Och ja, frallorna fick näst intill stående ovationer nyss av stor-sonen!

KaosJenny sa...

Häftigt... Hm, verkar som om vi kanske borde investera i ett större kylskåp... Kram

Gafflan sa...

Önskar att jag hade talang för bakning men den genen hoppade över mig. Min mamma och min mormor bakade på samma sätt som dig. Man tager om och det man haver :)

Anonym sa...

Vad härligt det låter;) Så gjorde min mamma med, men inte gick den lusten & färdigheten naturligt via bröstmjölken;) Skratt.

Härligt när så många gillar att baka men synd att det inte smittar av sig alltså? Kram

Rebecka sa...

Härligt mor!