söndag 1 februari 2009

Besvärligt liv del 2

Jag säger det igen; mitt liv har blivit mer omständigt och besvärligt sen jag blev medveten om vad vi människor faktiskt stoppar i oss under förespegling om att det är mat.
Senaste boken jag lusläst i ämnet är "Sockerdetektiven" av Maj Östberg Rundquist.

Jag anser mig vara en kritsk läsare där det sunda förnuftet snarare än "larmrapporter" får styra.
Ändå.
Jag är ingen kemist, har knappt mer än basala kunskaper i detta ämne, ändå reagerar jag starkt på alla dessa mått och steg livsmedelsindustrin tar för att framställa något vi tror är mat.

Tänkte dela med mig av vad jag läst om hur vanligt vitt socker framställs:

1, Sockerrören finfördelas och värms upp i kalkmjölk, så att kalcium, protein och vitaminer som finns naturligt i sockerröret utsöndras och kan tas bort.
2, Massan blandas med sur kalk, koldioxid, svaveloxid och natriumkarbonat.
3, Blandningen kokas och avkyls flera gånger.
4, Blandningen kristalliseras och centrifugeras.
5, Den massa som återstår behandlas med strontiumoxid.
6,Nästa fas i framställningen är rening med karbonsyrekalk.
7, Mörk färg tas bort genom att tillsätta svavelsyre.
8, Sockret färgas till sist med indantrenblått eller ultramarin.

Inte för att jag vet om allt ovanstående är hälsovådligt eller ej, inte låter det nyttigt och ursprungligt i alla fall.

1 kommentar:

Huskatt sa...

Du...nu blev jag förvånad, inte klokt, vanligt vitt socker. Som man lixom tror de skördar, mal och sen var det klart. Så är det alltså inte.
Måste komma över den där boken...