söndag 25 november 2012

Sekulariserade in absurdum?

Är jag komplett galen som anser att detta är en sanslös paradox?

Advent kommer från latinets adventus (Domini) och betyder per definition (Herrens) ankomst!
Ända sedan Norden kristnades för ungefär 1000 år sen, har vi snickrat ihop ett samhälle - och ett Europa - vars grundvalar bygger på just Kristendomen.
Oavsett vad vi tycker om kyrka, stat, präster, tionde, pålagor och stundtals obegripliga regler, är adventstiden en kristen konstruktion.

Att då feglira med att 'Skolan får samlas i kyrkan under advent, förutsatt att det inte finns några religiösa inslag i ceremonin...' kan i alla fall inte jag tycka är ok.

Jag kan köpa resonemanget om religionsfrihet, det icke-konfessionella som bör genomsyra undervisningen i svensk skola men jag måste få opponera mig mot hur bakbundna de olika kristna samfundens företrädare blir genom kraven på att inte få yppa ett ord om sin övertygelse.
Seriöst - hur många av er lider svårt av er barndoms präster och prelater som skickade med er en välsignelse innan jullovet började?
Hur många av er har traumatiska erfarenheter av att behöva lyssna (kanske till och med sjungit med i) psalm 199 - Den Blomstertid nu kommer?

Min största poäng i detta är inte ett påtvingat missionerande av oskyldiga små barn som ska indoktrineras till varje pris (mellan en och tre gånger per läsår) utan min vurm för historien.
Utan kunskap om varifrån vi kommer, hur tidigare generationer levt och vilka misstag som gjorts under historiens gång, tappar vi referensramar!

Utan referensramar får vi fortsätta att uppfinna hjulet gång på gång och det känns lite onödigt!

11 kommentarer:

Leif sa...

Jag tycker det är väldigt enkelt. Skolavslutning i skolan. Därefter kan olika religiösa riktningar gå till sina olika trossamfund och deras samlingslokaler. Då kan föräldrar ta sina barn till den inriktning de vill att deras barn ska få sig till livs.
Skolan ska syssla med kunskap och inte tro. Så jag förstår inte den årliga diskussionen.

Mångmamma sa...

En utmärkt lösning, Leif.
Håller helt med dig här.
Det jag vänder mig emot i första hand är att det fortfarande är intressant från skolans håll att ha någon form av adventsfirande i kyrkor runt om i landet, med samlad elevtropp till närmsta kyrka - där en präst INTE får berätta om vad advent innebär, historiskt sett?
Varför ska då skolan överhuvudtaget "fira" advent i en kyrka?

Leif sa...

Håller med om advent.

Märta sa...

Tramsigt, är vad det är!
Det är ju knappast så att barnen blir tvångskristnade av att fira advent eller skolavslutnng i kyrkan. Och att få sig förklarat varför vi ens firar advent och jul - ptjaa, kunskap kan vi väl aldrig blir för mätta på?

Anonym sa...

Jag håller med dig till hundra procent. Bra inlägg Eva.

Hanna Lans sa...

Grunden för detta är ju inte att vi inte ska pådyvla barnen just kristen tro, det är snarare att det numera finns så många olika religioner och att ingen ska ha företräde framför den andra.

Själv tycker jag att Sverige får ta och skärpa sig vad gäller jämställdhet oavsett fråga. Det är inte skillnaderna som är problemet, det är åsikterna att det ena är bättre än det andra som är problemet. Dvs man kan visst ha avslutningar och präster i kyrkan, bara man inte säger att detta är det enda sanna. Men om vi inte alls får prata om kristenhet, då trycker vi bort en stor del av vår historia, och för vad? För att de som tillhör andra religioner inte ska känna sig förtryckta.

Oj, nu blir jag tydligen upprörd.

Skulle vara intressant att veta hur andra länder i Europa har löst problemet. I USA där jag ha bott, är alla väldigt stolta över sin trostillhörighet, oavsett vilken denna är. Kyrkor, synagogor, moskéer samsas glatt på liten yta. Judarna har sin lilla rundel (hjälp, ordet kommer inte fram nu ...) på huvudet och blir inte trakasserade för detta, katolikerna går omkring med aska i pannan på askonsdagen etc. SÅ tycker jag att Sverige ska hantera skillnaderna, inte genom att förbjuda!

Ezter sa...

Jag tycker det är tramsigt!
Å andra sidan just skolavslutning, det hade jag inte en enda gång i kyrkan! Inte de tre äldsta barnen heller, förrän på högstadiet.
Religion kan man väl få lära sig, vilken man än tillhör kan man väl få höra om andra? Man väljer själv vad man vill tro!

Mångmamma sa...

Religionsfrihet betyder ju faktiskt inte frihet från religion - utan att det står var och en fritt att utöva sin egen tro.
Hanna; Kippa!!! :)

Anders Lord sa...

Mångmamma, jag håller helt med dig. Advent är en högtid knuten till den kristna traditionen - i motsats till, exempelvis, julen som fanns långt tidigare.
Min erfarenhet är också att det ytterst sällan är invandrare (ex. muslimer) som har synpunkter på våra "kristna" högtider, utan svenska ateister.
Och att någon i ett annat land skulle ens komma på tanken att ta bort sina egna traditioner för att lägga sig platt för... någon, känns för mig som har bott utomlands helt osannolikt.

Rebecka sa...

...och det är just vad vi har religionskunskapen till. Räcker så.

Inger Marianne sa...

Har så mycket i huvudet men orkar inte skriva en hel uppsats, utan håller med Hanna Lans och Mångmamma, så det så.