onsdag 26 september 2012

Nybyggarna

Även om resultatet är gott, de deltagande helt frivilliga, konceptet vinnande - är det fullständigt sjukt, absurt, galet och vettlöst!
Jag ger blanka den i vad produktionsbolaget drar in i reklamintäkter.
Skiter högaktningsfullt hur bra tv det blir.
Struntar komplett i hur mycket media kan krama ur fenomenet.

Jag blir illamående, äcklad och bestört inför tanken på att trasiga, såriga, osäkra människor exponeras på detta sätt.

Hur "fint och känsligt" det än kan tänkas förevisas!
Toppenfint att hemlösa får hjälp att hitta någonstans att bo.
Toppen att människor från den så kallade, samhällets skuggsidan, uppmärksammas och får en andra, tredje, femte, sjuttiohundrade chans.
Det är de absolut värda.
Men i tv?

Nej, jag tycker det är en brutal form av underhållning, inte helt fjärran från forna tiders Gladiatorspel i det antika Rom!
Misär som underhållning - vår tids opium för folket?
Å andra sidan är jag så där toktrist som anser att det mesta i tv-underhållningsväg är under all kritik!
Troligtvis borde jag hålla klaffen, titta på åtminstone ett avsnitt, prata med personer som vet hur det är - på riktigt!  

En typisk gammal surkärring!?

10 kommentarer:

Esbe sa...

Usch... jag känner bara att jag förstår hur du menar! Känner i och för sig inte till detta program så väl, men det finns ju andra exempel som Lyxfällan (även Bonde söker fru och Ensam mamma söker, känns som ganska tragiska program även om de kanske är snäppet bättre än den där kontaktannonsgrejen som jag har sett fladdra förbi i rutan). Får jag sälla mig till surkärringarna?
Kram på dej fina!

Marika karlsson sa...

Vi alla har olika åsikter, det ska man ha. Visst exponeras dem och det kan kan kännas sjukt. Men du får inte glömma, att Anders e där för att hjälpa. Såg ett program med honom i arga snickaren, där han sa, att det är så lätt för oss hemma i tv soffan att döma ut direkt, istället för att stanna upp fem minuter och verkligen tänka sig in i hur människor har det. Visst kanal 5 kanske vill tjäna pengar, men Anders och hans team är där för att hjälpa, för annars tror jag inte ens han hade gått så långt att ens ta upp filmningen. Det är bara att inse, såhär e vardagen, fast vissa folk väljer att blunda för det, när systemet sviker så är det ännu mer tragiskt. Visst alla som tar droger har valt det själv, inget system, men när en människa känner att man inte blir hjälpt så finns det utvägar som känns att det hjälper. Att det faktiskt finns dem människor som vill hjälpa och inte ser hinder och det negativa i folk, då känner man att det nog finns bra människor i denna världen. Alla människor e lika värda, oavsett om du bor på gatan eller i en flott villa, för tankarna ska alltid finnas med oss, att det kan hända oss alla, den som säger att dem aldrig hamnar där, borde nog tänka om. Tycker detta är toppen, för då ser vi "trygga" människor hur världen faktiskt ser ut. Man kan inte bara blunda och det e just det Anders inte gör! /Marika

margareta börjesson sa...

Här har du en surkärring till, om det är definitionen på någon som kraftigt ogillar exploatering av elända mänskor! Har tack och lov inte TV, slipper alltså se, men det finns ju! Skitdåligt! Den snälla Anders kan väl hjälpa utan att förhjältiga sig i TV! Kram på dig du härligt sura.

Ezter sa...

Jag vet inte ens vilket program du pratar om! Så tack och lov är jag helt ovetande!

Mammahäxan sa...

Exploatering av människor ogillas av mig.

LLLe sa...

E-väl rutet..la bella re-bella!"Gilla"!!!LLe

Märta sa...

Jehapp, då tänker jag vara lite kärringen mot strömmen..

Visst, deltagarna exploateras, Kanal 5 får reklamintäkter och Arga Snickaren får gubevars lön.

Men vet du, redan efter första avsnittet sänts såg jag hur människor blev berörda, startade insamlingar av vinterkläder till uteliggarna i sina städer, fick en aha-upplevelse över att en crackhora faktiskt var en människa. Med känslor och hela baletten.

Har en väninna som jobbar på ett av Stockholms härbärgen och helt plötsligt ringer både privatpersoner, företag och organisationer och frågar: -Kan vi hjälpa er med något?

Altruism är för all del vackert men inte alltid nödvändigt för att göra gott.

Och jag hoppas innerligt att detta leder till något gott så att dessa trasiga människor som får agera affischnamn för uteliggarna inte exploaterats i onödan.

Kanske är jag bara en smula naiv men jag hoppas du förstår mitt tänk.

Kram på dig, härliga surkärring! <3

My Myself and I sa...

Har inte sett programmet och tänker inte göra det heller!

Inger Marianne sa...

Har inte sett programmet så jag var tvungen att följa din länk!!?? Även jag är en surkärring när det gäller att hänga ut människor med dessa problem för att göra (bra) program.
Kramis

Milla sa...

Aha, det var inte gamle Vilhem´s Nybyggare då alltså. Jag har inte sett programmet och ska nog inte göra det heller. Finns annat roligt på tv :)
Ha en fin dag! Kram