onsdag 29 augusti 2012

Lågvattenmärke i nöjesbranchen

En välbehövlig ensamstund, efter alla dagar med jätteroliga besök och möten, var vad jag tog mig i förmiddags.
Passade på att undvika allt vad "nyttigheter" heter och försökte istället uppröras av usla dokusåpor/förfärliga lågvattenmärken av tv-seriekaraktär.
Jo, jag har scrollat igenom "Ung och Bortskämd" samt "Svenska Hollywoodfruar".

Det var precis vad jag hade förväntat mig, med andra ord inte ett dugg svårt att uppröras.
Den fiktiva skämskudden satt fastklistrad i famnen.
U&B hade mycket riktigt totalt handikappade föräldrar som trillat dit så det sjöng om det.
Vad jag inte begriper är hur någon normalt funtad människa kan hamna i den situationen att barnen - eller barn och barn förresten, de är faktiskt myndiga personer vi har att göra med - styr över hela vardagen?

Hur kan en ensamstående förälder bara tycka att den gör något bra om den hela tiden servar, tvättar, diskar, fixar och trixar åt sin vuxna telning?
Jag har sagt det förut och säger det igen - det är misshandel!
Vanvård och en direkt egoistisk handling!

Att vilja sitt barn väl är en helt annan sak.
Förhoppningsvis vill de flesta föräldrar att det ska gå bra för barnet, att det ska kunna klara sig själva när de flyttar hemifrån, att de har förmågan att se om avloppet behöver rensas, kylen fyllas på eller märka av skillnaden  mellan disk- och tvättmedel.
Helst också att de ska kunna köra ett snabbt överslag i huvudet medan de går i en mataffär, så de kan ha koll på vad som kan tänkas vara rimligt att betala för en matkasse.

Visserligen kan det kanske tyckas vara överkurs men ett visst hum om hur full en stekpanna kan vara innan den anses vara överfull, hur en spisplatta ser ut och att diskborstar sällan biter i fingrarna om man kommer i närheten av den, kan vara bra att ha.

Att det är ett egoistiskt handlande, dolt bakom omsorgens gester är bara förnamnet. Föräldern vill vara omtyckt, få känna sig behövd och försöker kompensera för något - antingen en frånvarande förälder eller bara det faktum att någon måste tjäna ihop pengar i familjen och därför inte kan serva fullt ut, dygnet runt.
Jag tycker bara synd om samtliga inblandade.

Det går inte att förvänta sig att en 20-åring ska förstå av sig själv att den bör gå ut med soppåsen eller bre sina egna mackor om den aldrig någonsin tidigare i livet behövt se en smörkniv eller förstått att det inte bor ett litet sopätartroll under diskbänken, utan att det är "någon annan" som tar hand om det.

Hollywoodfruar så.
Det är nog ett sådant program som de flesta kan fnissa generat åt, hoppas jag.
Jag vet att det är lätt att normalisera en tillvaro man lever i, oavsett om det är i fängelse eller i ett slott.
Det här med kaka söker maka och att omgivningen sätter upp osynliga gränser, regler och ett visst mått av acceptansnivå för medmänniskornas beteende, ni vet.

Men att se Maria Montazami dra en 75,a grönt te om dagen för att det ska vara...öh, bra (?), utan att själv riktigt veta varför, eller hennes uppenbara sandlådejämförande med sin nya kompis Mindy, det är bara pateteiskt.
Allt ska vara likadant men helst ännu lite värre.
Någon mer än jag som får lite Orwell-vibbar här?

Eller hur anknäbben Isabell ger sig på ragatan och slavdrivarmorsan Gunilla hos det senaste stjärnskottet i serien, Margareta, ger ett ännu hårdare tag i skämskudden och ett äckelblandat kikande bakom spretiga fingrar.
Som en tidningsrubriksolycka ungefär - man vill inte gotta sig i den men kan inte låta bli att vara lättad över att det inte drabbat en personligen.

Vore ju synd att hävda att det skulle vara sevärt.
En stunds tidfördriv - ja kanske - om nu alla andra möjligheter är uteslutna.
(Typ "Språka på serbokroatiska" från 1975 eller "Anslagstavlan" från samma år.)
Som ett tidsdokument över hur det verkligen är, hur svenskor "lyckats" i Hollywood, eller med någon annan form av konstruerad anledning till varför jag ska öda tid på att glo på eländet - nej.
Ett högt och rungande sådant.

Och barnmisshandel har jag alltid haft svårt att se eller höra talas om...10 kommentarer:

Fru Venus sa...

Håller med dig till 100% även om jag inte sett fruarna denna säsong. U&B borde heta "Rickspuckon med vuxna barn", så sorgligt...

pappa K sa...

Har sett lite på tidigare säsonger och det räcker helt och fullt. Bra inlägg!

Hanna Lans sa...

"Juttu, uutiset", glöm inte det programmet. Fullt i klass med "Språka p s ..." :)

Herregud, vart har världen tagit vägen? Den där hemska boken Stepfordfruarna är ju verklighet nu. Läskigt.

Mammahäxan sa...

Tack för analysen. Nu behöver jag inte se de där programmen. Litar fullständigt på vad du tycker.

KaosJenny sa...

Mm, verkar beklämmande till tusen... Vad som är väst av allt är väl att de ställer upp i TV och visar upp eländet... helt otroligt...

Märta sa...

De där programmen ger mig rejält med klåda och ett rejält tapp i tron på mänskligheten. Både på grund av de medverkande och det faktum att programmen har skyhöga tittarsiffror.
Så jag håller helt med du - klockren analys!

Småländskan sa...

Håller med! Efter att jag läst ditt inlägg igår, var jag tvungen att kolla reprisen på U&B och det är inte bra, eftersom jag blir förbannad, förundrad och helt beklämd.
På tal om barnmisshandel; i morse, på min vanliga morronpromenad, var jag tvungen att "gripa in" när en ung mamma gapade och skrek, svor, skakade sin lille sons huvud fram och tillbaka. Bara för han på sin lilla cykel med stödhjul inte riktigt kunde stanna, så han var nära köra på sin mammas hälsar. Mamman, som gick långt framför honom, inte kollade, inte hörde när han bad henne vänta.Han ville titta på fiskarna där i gångtunneln, fiskarna som några förskolebarn målat. Jättegulliga! Jag "la mig i" och fick höra att det "har du inte med att göra"... men se det har jag! Berättade för mamman att jag både ska och är skyldig att lägga mig i när jag ser barn som far illa av verbal och fysisk misshandel. Slutade med att jag TROR hon fattade att jag menade allvar när jag hotade med en anmälan. Lät henne förstå att jag filmat allt med min telefon, telefonen som låg här hemma på hallbordet.
Hela dagen har jag tänkt på den lille grabben...
Kram du fina.

Småländskan korrläser sa...

.. sin mammas "hälar" och inget annat ska det stå.

Mångmamma sa...

Tack för era fina kommentarer och Småländskan; Bra gjort!

LyckligaPraliner sa...

Jag ser väldigt lite på tv och absolut inget av de där skitprogrammen. Bra skrivet! Tack!

Ann-Louise