onsdag 5 maj 2010

Bomull, kyla och påverkan.

Lite mera tröstlöst ynkande då?
1 plusgrad, snö/frost(?) i små ynkliga drivor här och var på gräsmattan och snålkalla vindar.
Ska det verkligen vara så här?

Beklagade mig för stor-sonen på väg mot bussen och byn strax före sju imorse, vart har växthuseffekten tagit vägen liksom?
Klok som den förklädda och belästa pudel han stundtals är, svarade han bara lugnt att det här är växthuseffekten!

Förändringar i havsströmmar, öken utefter Amerikas östkust, Sibirien smälter, norra Europa får ett bistrare klimat osv osv skulle kunna vara ett tänkt scenario, beroende på just dessa förändringar.

Och jag som hade börjat se fram emot sommarklädsel året om.
Eventuellt med ett visst mått av trängsel eftersom fler personer söker sig bort från de hetaste områdena till mer glesbefolkade nejder, för att slå ner sina bopålar på nytt.
Eller?

Utan att gå in alltför djupt i ett område som definitivt inte är mitt, kan vi väl enas om (att oavsett om man tror - eller inte - på växthuseffekten och att den skulle vara ett direkt led av människans påverkan), att allt det vi människor gör, överhuvudtaget, påverkar något annat eller någon annan.

En både stor och skrämmande men ändå vacker tanke.

Att någon öser upp vatten i ett ämbar för att kunna vattna sina grödor någonstans i sydostasien har inverkan på en butiksanställd lagerarbetares eventuella provisionsdel av lönen.
Eller att en ung kvinnas rensande av bomullsskörden i Indien kan komma att påverka en modedesigners val eller förkastande av det färdigvävda tyget inför sin kommande produktion.

Allt detta helt friställt från vädrets övriga nycker och cykler, tromber, vulkanutbrott, tsunamis, ymniga snöfall samt fler avvikelser från det vi anser vara"normalt".

Fast jag vill ändå ha mer värme och något som påminner om gammaldags hederlig vår nu!

8 kommentarer:

Gafflan sa...

Ja, oavsett vad som kan skyllas växthuseffekt eller inte så vill jag också ha lite varmare nu :)

Anonym sa...

Hmm, kanske dags att öppna ditt sovande växthus...där borde nog vara lite mer vårklimat nu;D
Milla

Märta sa...

Snabba kast här också! Snöstorm igår men strålande sol idag!
Tror växthuseffekten har lite PMS. Våren likaså! :)

Anonym sa...

Hittade din blogg efter att sett din kommentar på en annan blogg! Helt spontant vill jag säga att det är trevlig, kul läsning här. Och en sak jag uppskattar är, att du inte lämnar ut din familjs riktiga namn, alldeles för många gör så, på gott och ont... Nu ska jag läsa lite mera... *L*

KaosJenny sa...

Mm, visst skulle jag också vilja ha lite varmare nu men samtidigt är de där tankarna om att vad vi alla gör påverkar även globalt skrämmande. Lite klimatoro har jag faktiskt... Vad är det för värld vi lämnar efter oss? Känns viktigt att tänka på. Ha en trevlig kväll Kram

Rebecka sa...

The butterfly effect!

Mamma Mimmi sa...

Har "utmanat" dig i kvällens inlägg...om du har lust.... Kram Mimmi
http://mimmismammaliv.blogspot.com/2010/05/taggad.html

Mamma Mimmi sa...

...och jo, jag har också provat min lycka med freelansandet. Så långt har det blivit "copy" för en turistbroschyr om Luleåskärgård (där jag aldrig varit...). Kul att testa ett nytt sätt att skriva på...och så betalar det bra. I min fantasi skriver jag dock boken som bor där inne...vi får se om lusten faller på att ta ett tag igen. Inledningen och dispositionen är klar för ett litet verk om att leva hållbart med barn. Tror du någon vill läsa?
Själv rusade jag till bibblan i em för att läsa din kolumn, men tro inte att de var så välsorterade att de hade Smålandsposten. Vänliga damen i disken försökte övertyga mig om att Bohuslänningen också var bra...jo tack, men ingen Mångmamma där inte!