tisdag 2 augusti 2011

Drypande fett

Jag tycker det är dags att sticka ut hakan lite vad det gäller mat och kosthållning igen!
Jag och de tre yngsta har just ätit något som vagt kan påminna om middag.

Om vi för ett ögonblick bortser från sådant där trams som dieter, tallriksmodellen, kostcirkeln och andra moderna påfund, kan jag frankt meddela att det verkligen stämmer att fett mättar bättre än sådant som inte är kolesterolbombshaltigt.

Idag delade vi på två grillkorvar, en hamburgare, ett paket bacon och några vilsesimmade pommes frites som fick sköta sig själva i ugnen på en plåt.

Innan någon ringer socialtjänsten och anmäler mig för vanvård av barn, kan jag också nämna att lunchen bestod av toast med riven ost.

Mellanmål, både morgon, middag och kväll brukar vara frukt och grönsaker på längden och tvären!
Och att frukosten är viktig vet väl varenda människa!?
Själv vill jag ha kaffe, baljvis, för att kunna starta dagen men även kokta ägg, mackor, juice och fil eller yoghurt brukar finnas.

Något som aldrig någonsin kommer över tröskeln i mitt hem är dock alla former av lågkaloriprodukter eller konstruerade matfetter av annat än rent animalisk karaktär.
Det ska vara äkta smör eller Bregott på mackan och i stekpannan.
Så hög fetthalt som möjligt i mjölkprodukterna.
Jag kan ta åt mig äran av att vår lokale ICA-handlare har gammeldags mjölk i standardsortimentet, året om och inte bara till julen.

Står det "utan socker" på förpackningarna, blir jag genast misstänksam och måste lusläsa innehållsdeklarationen.
Aspartam är inget värdigt alternativ.
Faktiskt används det ämnet för att öka aptiten hos grisar som ska gå till slakt och då kan man ju raskt räkna ut att det är en större fetmabov än raffinerat socker.

Tyvärr verkar de flesta gått på myten om att fett är skadligt, lågkalorialternativ bra och socker fatalt.

När det faktiskt är tvärtom!
I lagom stora doser ...

16 kommentarer:

LillaTuss sa...

Här finns en till som inte släpper in en enda light-produkt i kyl eller frys. Jag tror jag är allergisk mot Aspartam. Jag känner direkt om nåt är lignt. Äckligt!!! Steker inte i smör men gott och väl i gamla hederliga Milda och på mackan är det Bregott (tack o lov har vi det även på jobbet). Grädde i såsen och riktigt smör vid bakning. Att det sen slinker ner en och annan pommes och sojakorv bjuder jag på (äter bara vitt kött). Sådär... min åsikt framförd :) Kram

Inger Marianne sa...

Håller med! Lagar all mat som mor och mormor ( bondsläkt) light smakar skit. Riktig mjölk, grädde, smör och bregott ska det vara, och jag håller vikten så det så.

Lippe sa...

Jag äter allt!! Om det inte är light, mikromat, glutamat, sötningsmedel och annan falsk mat!! Tror att det är bättre med riktigt socker och fett i vettig mängd än de konstiga sakerna som smakar skit och antagligen gör skada i längden. Sedan kan jag få ryck och äta GI i perioder men det är en annnan historia!
Kött, jag älskar kött!! Fisk och fågel går bra och jag tror att jag gett mina barn samma mat som min mor och mormor gav sina barn ;)
Två av oss är laktosintoleranta så mjölk och grädde backar vi på men smör och ost funkar..
Men guuuuud nu skriver jag inlägg igen!!
Sorry!
Kram

Anonym sa...

"Det ska vara äkta smör eller Bregott på mackan och i stekpannan.
Så hög fetthalt som möjligt i mjölkprodukterna.
Jag kan ta åt mig äran av att vår lokale ICA-handlare har gammeldags mjölk i standardsortimentet, året om och inte bara till julen." och "Håller med! Lagar all mat som mor och mormor ( bondsläkt) light smakar skit. Riktig mjölk, grädde, smör och bregott ska det vara, och jag håller vikten så det så."

Ni kommer inte leva när era barn dör i hjärtsjukdomar...Men vad gör det, bara ni får ert ego att må bättre för stunden - Grattis !

Klarsynt

Blåklinten sa...

Här har du en till som föredrar "riktiga" produkter.
Och jag läste ditt tidigare inlägg om städhjälp. Jag önskar ibland att man skulle ha hjälp men som också skulle känna det som om någon inkräktade i vårt hem.
Nej, min skit vill jag städa själv.
Tack för en bra blogg, dig tar jag o följer.

Karin sa...

Håller med dig - som vanligt. Fet mjölk och den där ekologiska naturella yougurten som ligger på runt 4% och riktigt smör i vårt kylskåp. Icke en light produkt göre sig besvär här. Aromat och dylika skräpkryddor trodde jag var borttagna ur butikshyllorna för år sedan. Men tydligen inte.

Aspartam och andra märkliga substitut bojkottas här! Däremot kan jag använda råsocker ibland.

Kram

Cicki sa...

Aspartam är gräsligt. Att det får användas överhuvudtaget fattar jag inte.

Här förekommer både låg-och fullfeta varor. Av olika orsaker. Jag äter en yoghurt med lite fett helt enkelt för att jag tycker den är godast av alla yoghurtsorter. Sambon äter fullfet fil och dricker fullfet mjölk. Jag dricker lättmjölk för allt annat äcklar mig. Jag är kanske knäpp men så är det.

Vi har Lätta på mackorna för det är billigast. Annars skulle det bli Bregott för det är godast. Det lyxar vi till med till jul t ex. Vi steker i flytande smör mer rapsolja om vi nu inte steker i olivolja, vilket också förekommer rätt ofta.

Jag tycker också att man ska använda fullfeta produkter för lättprodukterna är fejk. Men när man inte tycker de fullfeta grejerna är goda, så måste man väl få äta de andra. Eller....????.....:-)

Så här är det inte svart eller vitt utan någon sorts grå sörja.

Barnens Hjältar sa...

Nä light är äckligt :P
Finns inget värre än 17% oost. Bluähh, det är som att äta papper.

Nej det får allt vara lite fett för att det skall smaka något :-)

Mångmamma sa...

Det här var intressant!

Alla "kända" kommentatorer håller i princip med mig om att mat ska vara så ren och oprocessad som möjligt medan den enda anonyma, försöker raljera med sin klarsynthet!?

Kul då att jag verkligen hoppas att jag är död och begraven den dagen mina barn dör i hjärtsjukdomar - eller av annan anledning!

Att behöva begrava mer än ett av sina barn är inget jag ser som särskilt upplyftande eller ens värt att sträva efter!
Den lilla leken har jag redan varit med om en gång och det räcker.

Mitt ego anser det vara troligare att konstgjord mat, med märkliga tillsatser för att eftersträva den äkta varan, är betydligt mer skadlig för befolkningen än rena råvaror.
Men alla blir ju lyckliga på sitt sätt, förmodar jag!?

Irene sa...

Det finns väl ingen med normalt utvecklat smaksinne som inte känner skillnaden - smör är smör och grädde är grädde och aldrig kan de två ersättas!
Vägrar dessutom tro att dessa verkliga naturprodukter kan förorsaka sådan skada på kroppen. Lagom av allt gäller väl, även morötter i stora lass kan vara skadligt!

Anitha Östlund Meijer sa...

Vår äldsta son är sockerkickare på hög nivå, och även matberoende. Utan käk i tid har vi en tiger i vårt hus.
Det här med att äta sockerfri dricka mm är ju bara båg, men framförallt har tex drickorna en bismak som sätter sig på tungan.
När jag tränade styrketräning skulle jag skippa socker, och drack Cola light...bläh!
Nuförtiden dricker jag förvisso minimjölk, men det är pga laktos inget annat.
Egentligen så räcker det många gånger att använda smaksinnet, för riktig mat smakar MYCKET bättre än lightprodukter.
Ett litet p.s Mångmamma
Jag snodde en del av din underbara recension för att förklara Pappersskärvors innehåll på nya sajten www.bokeri.se där jag nu säljer den.
Dina ord var så på pricken det jag själv letade när jag skrev den från början.
Nu skall jag diska och sedan skriva. Det gäller att surfa på vågen, och den nya boken måste bli klar.
Ha det
Kram

Småländskan sa...

Oj! Jag tror jag är känd kommentator och jag vet att jag är klarsynt!
Så, absolut rätt det du skriver om allt. Jag behöver bara tänka på hur det var när jag var barn och ung... inte f-n behövdes det några "kurser" i hur/vad man skulle äta då!? Man åt RIKTIG mat, man arbetade, rörde på sig.. så inget gym i världen behövdes då. Numera, med det liv det flesta av oss har, så är det inte spec. svårt att tänka "riktigt"... äta riktigt, röra på sig normalt, ta en prommis, en cykeltur.. det är inte svårare än så! Efter det kan man unna sig riktigt god mat, lagad med både smör och grädde!
Kramar om dig mångis!!

~ ♥ AnnKatrin ♣ ~ sa...

Inga lätt-produkter här heller! Barn behöver "riktiga" produkter, och dessutom smakar det inte ok med annat ;)
Kramiz

Desirée sa...

Ren och oprocessad mat här också. Inga halvfabrikat. Egna ägg och lamm. Vilt från skogen. Det är livskvalitet.

Le Loup sa...

Jajemen!!! (det börjar kännas som att jag alltid håller med dig, men du tycker ungefär som jag gör, så jag måste börja nästan varje inlägg med "Jajemen!" eller liknande :D
Lightprodukter kommer inte över min tröskel, och jag brukar felcitera Strindberg och säga "Näst små spetsglas är lightprodukter det j-vligaste jag vet."

KaosJenny sa...

Japp, massor med riktigt fett passerar här i Kaoshemmet och krav och så lokalt som det går. Bra rutet!